Comertul online in Romania

Platforma Teamshare® este integrata cu:

Obiectivul nostru este sa largim aceasta lista! Contactati-ne pentru a afla stadiul integrarii cu alte aplicatii si platforme!

In 1997, isi deschidea portile virtuale primul magazin online din Romania, cel lansat de catre PC Net, www.cybershop.ro. Magazinul comercializa CD-uri cu muzica. Conceptul de cos de cumparaturi a fost implementat in mediul virtual, tot in aceeasi perioada, de catre www.eshop.ro, intr-o varianta rudimentara ca uzabilitate, comparativ cu aplicatiile prezente.

PayNet a fost primul centru de procesare prin card infiintat in Romania. Fondata in 1999, compania a inregistrat prima tranzactie realizata cu cardul in iulie 2000.

Spre sfarsitul anului 2000, retailerul Best Computers a lansat www.magazinultau.ro. In aceeasi perioada au aparut site-urile www.emania.ro si www.rate.ro. Din perioada anilor 2000 vine si site-ul de licitatii online www.okazii.ro, lansat de Netbridge Investments. Pagina este similara cu eBay.com. Finalul anului 2001 aduce inca un site care si in prezent se bucura de succes, www.emag.ro.

In anul 2002, a fost reglementata activitatea de comert electronic, prin Legea Comertului Electronic, nr.365/7.06.2002, ulterior modificata si completata prin legea 121/2006.

Anul 2004 aduce implementarea standardului de securitate 3D Secure, realizata de catre RomCard impreuna cu organizatiile internationale emitente de carduri MasterCard si Visa.

Acest moment poate fi considerat ca inceputul comertului electronic romanesc.

Evenimentul este cu atat mai important, cu cat Romania era singura tara din regiunea CEMEA care experimenta sistemul, alaturi de doar alte trei tari la nivel de mapamond (Spania, Portugalia, Marea Britanie). Primele tranzactii cu cardul in sistem 3D Secure au fost efectuate la sfarsitul lunii februarie 2004.

Veniturile consistente din e-commerce s-au inregistrat insa din tranzactiile cross-border, acceptate de Visa si MasterCard pana in vara anului 2005. Astfel, tranzactiile dintre un comerciant strain si un client strain erau procesate printr-o banca romaneasca, iar comisionul ramanea in tara. Practica a fost oprita de catre Visa si MasterCard datorita charge-back-urilor, pana la aderarea Romaniei la structurile europene.

De la acel moment, comertul online si-a reluat cursul timid, anul 2006 inregistrand la inceput aproape 3.000 de tranzactii. In luna octombrie, insa, dupa o crestere constanta de 15% pe luna, numarul tranzactiilor a ajuns la 12.500, la magazinele online romanesti configurate 3D Secure.

Numarul magazinelor online a inregistrat o crestere spectaculoasa de la an la an. Daca in anul 2000 erau doar trei, in anul 2008 Romania inregistra peste 2200 de astfel de magazine. Acest lucru s-a vazut si in plan financiar, primul semestru al lui 2008 marcand un bilant de aproape 26 de milioane euro, suma rezultata din plata online cu cardul in sistemul de securitate 3D Secure.

In 2008, co¬mertul electronic cu plata online prin card bancar a inregistrat o crestere cu 53% fata de 2007, cu un numar de 652.000 tranzactii. In 2009, numarul de tranzactii in¬re¬gistrate a fost de 1.246.130, de doua ori mai mare fata de anul precedent.

Dinamica pietei, precum si conditiile economice au facut ca in octombrie 2010, numarul magazinelor online sa fie de peste 2000.